Главная Украина Ціни на енергоресурси у 2022 р. зростуть на 50%, продукти харчування подорожчають на 23% — СБ
Украина - 27.04.2022

Ціни на енергоресурси у 2022 р. зростуть на 50%, продукти харчування подорожчають на 23% — СБ

Ціни на енергоресурси та продукти харчування у світі різко зростуть цього року внаслідок шоків, спричинених повномасштабним вторгненням РФ в Україну, ідеться у щоквартальній доповіді Світового банку (СБ) Commodity Markets Outlook.

Згідно з прогнозом СБ, глобальні ціни на енергоносії у 2022 році збільшаться на 50,5% порівняно з 2021 роком, а у 2023 році знизяться на 12,4%. Вартість продуктів харчування, як очікується, підвищиться на 22,9% цього року та зменшиться на 10,4% наступного.

У 2021 році енергоресурси подорожчали майже вдвічі, продукти харчування – на 31%.

Підвищення цін на енергоносії за останні два роки було найсуттєвішим від початку 70-х рр., зазначають у СБ. Зростання цін на продовольчі товари, найбільшими постачальниками яких є Росія та Україна, а також на добрива було максимальним з 2008 року.

"Сировинні ринки зазнають одного з найсерйозніших шоків пропозиції за десятиліття через війну в Україні (яку розв'язала проти неї Росія 24 лютого цього року – ІФ), — зазначає директор групи з перспектив розвитку СБ Айхан Коуз. — Спричинене цим підвищення цін на продукти харчування та енергоносії матиме гуманітарні й економічні наслідки. Зростання цін на сировину посилить і так високий ціновий тиск у всьому світі".

Цього року ціни на пшеницю, згідно з прогнозом СБ, підвищаться більше ніж на 40% і сягнуть рекордних максимумів. Зростання цін чинитиме серйозний тиск на країни, що розвиваються, через їхню залежність від імпорту пшениці.

Метали, як очікується, подорожчають цього року на 16%, перш ніж подешевшати наступного року.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Рішень щодо заборони експорту е/е, зміни тарифів на е/е для населення та умов її постачання після масованої атаки РФ немає — глава Міненерго

Після наймасштабнішої атаки РФ на енергетику України рішення щодо заборони експорту електр…