Главная Украина Чистий збиток банків у березні сягнув 10,07 млрд грн — НБУ
Украина - 30.04.2022

Чистий збиток банків у березні сягнув 10,07 млрд грн — НБУ

Чистий збиток українських банків у січні-березні 2022 року становив 160 млн грн за рахунок чистого збитку в березні розміром 10,07 млрд грн, тоді як у січні-березні 2021 року прибуток становив 9,91 млрд грн, повідомила пресслужба Національного банку України (НБУ) у п'ятницю.

Згідно з повідомленням, такий результат пов'язаний із тим, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно відобразилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. Так, темпи зростання чистого процентного доходу в березні суттєво сповільнилися – до 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р. Чистий комісійний дохід скоротився за І квартал на 13% р/р через падіння в березні на 58% р/р.

Водночас чистий операційний прибуток банків до відрахувань у резерви за підсумками першого кварталу становив 22,23 млрд грн, що в 1,6 разу вище за показник у першому кварталі 2021 року (13,69 млрд грн).

За даними НБУ, від’ємний фінансовий результат І кварталу визначили значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували за квартал  резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні  – на 15,86 млрд грн.

Як зазначається у пресрелізі, загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити й банківські послуги й надалі негативно впливатиме на прибутковість банків. Втрати від кредитного ризику очікувано зростатимуть з огляду на поступовий вплив економічної кризи на діяльність позичальників. Тож оцінити вплив війни на капітал банків можна буде лише з часом.

"Національному банку дуже важливо бачити реальний стан справ у банківській системі. Тому, хоч би якими були збитки за результатами війни, ми закликаємо банки не приховувати їх шляхом "прикрашання" звітності. Без цього нам складно буде впровадити ефективний план оздоровлення банківської системи після перемоги", — процитувала пресслужба заступника голови правління Нацбанку Ярослава Матузка.

Станом на 1 квітня 2022 року з 69 платоспроможних українських банків 44 були прибутковими й отримали чистий прибуток розміром 5,85 млрд грн, 25 були збитковими зі збитком 6,01 млрд грн.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Рішень щодо заборони експорту е/е, зміни тарифів на е/е для населення та умов її постачання після масованої атаки РФ немає — глава Міненерго

Після наймасштабнішої атаки РФ на енергетику України рішення щодо заборони експорту електр…