Главная Украина Країни ЄС можуть зберігати газ в Україні для досягнення встановленого Європейською радою рівня заповнення ПСГ на 80% – глава Міненерго
Украина - 30.06.2022

Країни ЄС можуть зберігати газ в Україні для досягнення встановленого Європейською радою рівня заповнення ПСГ на 80% – глава Міненерго

Рішення Європейської ради, що зобов'язує країни ЄС заповнити газові сховища на 80% до 1 листопада, дозволяє європейським країнам зберігати стратегічні запаси газу в Україні, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Вітаю це рішення, адже воно демонструє, що Європа реально оцінює загрози та ризики наступної зими в умовах енергетичної агресії з боку Росії, спрямованої не лише проти України, а й проти всього європейського континенту", – написав Галущенко на своїй фейсбук-сторінці у понеділок увечері.

Глава міністерства наголосив, що, відповідно до цього рішення, країни-члени Європейської ради можуть укладати контракти на зберігання газу з договірними сторонами Енергетичного співтовариства, оскільки не всі мають власні ПСГ, щоб надійно забезпечити населення і промисловість енергоресурсом.

"Україна як головуючий у 2022 році учасник Енергоспівтовариства готова підставити своє плече та стати надійним партнером Європи у забезпеченні сталого газопостачання цього опалювального сезону. Наші ПСГ – найбільші в Європі, і ми їх пропонуємо для зберігання запасів газу європейських країн", – запевнив міністр.

Водночас він зазначив, що умови зберігання в Україні – чи не найоптимальніші в Європі.

Як повідомлялося, 24 червня Європарламент затвердив новий регламент, який встановив, що обов'язковий мінімальний рівень газу у сховищах має бути забезпечений на рівні 80% до 1 листопада 2022 року. Також держави-члени ЄС та оператори мають прагнути до 85%, у подальші роки метою буде 90%. 27 червня цей регламент затвердила Європейська рада.

Раніше міністр енергетики заявляв, що Україна готова надавати іноземним замовникам 50% (15 млрд. куб. м) потужностей своїх підземних сховищ газу (ПСГ) для створення запасів на найближчу зиму.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Нічні обстріли РФ погіршили ситуацію з енергозабезпеченням Харківської області — Міненерго

У Харківській області через мережеві обмеження продовжують застосовувати графіки відключен…