Главная Украина НКЦПФР оперативно видала вже близько 200 індивідуальних дозволів на операції
Украина - 30.04.2022

НКЦПФР оперативно видала вже близько 200 індивідуальних дозволів на операції

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) України за період після початку війни видала на запит учасників ринку близько 200 індивідуальних дозволів на здійснення окремих операцій, повідомив член комісії Юрій Бойко на зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації.

"Розглядаємо оперативно, якщо можна так сказати, у режимі 24/7: кожен запит треба перевірити, подивитися реєстри, обставини. Іноді комісія засідала навіть о другій годині ночі", — сказав він.

Голова комісії Руслан Магомедов під час зустрічі нагадав, що з початку війни регулятор заборонив усі операції на ринку, а потім дозволив купівлю військових облігацій.

Згодом НКЦПФР запровадила практику видачі індивідуальних дозволів, щоб стимулювати зростання економіки, фінансувати оборонні потреби та інші важливі проєкти.

Як уточнив Бойко, серед виданих дозволів є приклади — близько 5-7 — узгоджених нових інвесторів, коли вони входили до інвестиційних фондів, які потім вкладали кошти насамперед в агробізнес.

Член комісії також додав, що були окремі дозволи на прямі інвестиції — купівлю 10-20-30% або навіть 100%: хоча Єдиний держреєстр не працює, але у Цивільному кодексі є положення, які дають змогу здійснювати такі дії згідно з протоколом.

Водночас Бойко зазначив, що НКЦПФР відхилила низку запитів, оскільки під ними були пов'язані спроби вивести кошти, наприклад, на фізосіб-приватних підприємців або на будівництво у зоні активних бойових дій.

Він наголосив: посилено перевіряється вся інформація, що серед учасників цих операцій не було резидентів країни-агресора чи пов'язаних із ними осіб, і це ще одна причина, чому поки що скасування загальної заборони на операції не розглядається. Член комісії нагадав, що недавнім рішенням вона зобов'язала компанії з управління активами (КУА) промоніторити кожен фонд та контрагента на наявність "російських зв'язків".

Бойко анонсував, що наступного тижня можуть бути концептуальні послаблення для інститутів спільного інвестування (ІСІ), над якими регулятор працює з профільною асоціацією. "Ці операції можна буде здійснювати без індивідуального дозволу. Це серйозно зменшить навантаження на комісію", — пояснив він.

Член НКЦПФР також нагадав, що раніше вже було врегульовано питання здійснення адміністративних операцій ІСІ, недержавних пенсійних фондів та компаній з управління активами.

Представники комісії зазначили, що нещодавно вона знову узагальнила всі ухвалені у період воєнного стану рішення щодо дозволених та заборонених операцій, і з цим оновленим рішенням №144 від 8 березня можна ознайомитись на сайті регулятора.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Рішень щодо заборони експорту е/е, зміни тарифів на е/е для населення та умов її постачання після масованої атаки РФ немає — глава Міненерго

Після наймасштабнішої атаки РФ на енергетику України рішення щодо заборони експорту електр…