Главная Украина Оператори ГРК, які працюють під брендом РГК, готові підключати біометанові заводи до мережі за 1 грн.
Украина - 29.06.2022

Оператори ГРК, які працюють під брендом РГК, готові підключати біометанові заводи до мережі за 1 грн.

Оператори газорозподільних компаній (ГРК), які працюють під брендом Регіональної газової компанії (РГК), готові підключати до мереж біометанові заводи за символічну плату в гривню, повідомляє пресреліз РГК у вівторок.

"Послуги з виготовлення технічних умов, погодження проєкту та фізичного приєднання виробників біометану до розподільчих мереж надаватимуть газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, за одну гривню. Виробники біометану мають профінансувати будівництво зовнішніх та внутрішніх газових мереж та обладнання", — зазначено в документі.

Як пояснили в компанії, газорозподільні мережі є найбільш прийнятними та перспективними для приєднання біометанових заводів, оскільки в Україні вони найбільш розгалужені територією країни та мають порівняльний тиск роботи системи з виробниками біометану, що не потребує встановлення додаткового обладнання.

"Ми максимально спростили підключення біометанових заводів до газорозподільних мереж. Типові технічні вимоги до підключень оприлюднено на сайтах газорозподільних компаній. Вони містять зрозумілі, чіткі, максимально спрощені вимоги та правила забезпечення приєднання", — заявив технічний директор РГК Сергій Бондар, слова якого наведено у пресрелізі.

Як повідомлялося, станом на початок червня 2022 року до ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТС України) звернулися 26 компаній, які планують виробляти в загальному обсязі 206 млн куб. м біометану на рік.

Як зазначили в ОГТСУ, найперспективнішим є приєднання виробників біометану до мереж низького тиску газорозподільної системи, оскільки це, з одного боку, зменшує витрати замовників на встановлення додаткового обладнання для підвищення тиску для подачі в систему, а з іншого – не загрожує порушенням вимог до якості газу на точках міждержавного з'єднання за контрактами.

Наразі для прискорення розвитку ринку біометану в Україні необхідно ухвалити Технічний регламент природного газу щодо розширення допустимих кордонів за вмістом кисню (О2) у біометані, а також запустити реєстр біометану, що забезпечуватиме видачу гарантій його походження.

За оцінками експертів Біоенергетичної асоціації України, обсяги виробництва біометану в країні можуть сягати 7,8 млрд куб. м на рік.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

МВФ схвалив виділення Україні 4-го траншу за програмою EFF $880 млн

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила напередодні п'ятниці третій пер…