Главная Украина «Укртеплокомуненерго» просить Раду не підтримувати урядовий законопроєкт, що дозволятиме «Нафтогазу» поглинати підприємства ТКЕ
Украина - 14.05.2022

«Укртеплокомуненерго» просить Раду не підтримувати урядовий законопроєкт, що дозволятиме «Нафтогазу» поглинати підприємства ТКЕ

Міжгалузева асоціація (МА) "Укртеплокомуненерго" звернулася до народних депутатів із проханням не підтримувати законопроєкт "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та в сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення", схвалення якого може призвести до поглинання "Нафтогазом України" підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Як стверджує "Укртеплокомуненерго" у своєму пресрелізі, ухвалення цього урядового законопроєкту, метою якого є врегулювання взаємовідносин між "Нафтогазом" та виробниками тепла в умовах воєнного часу фактично означатиме перехід підприємств ТКЕ під контроль "Нафтогазу".

"В умовах війни, критичного зменшення плати за послуги, мораторію на підвищення тарифів – тепловики не мають важелів впливу на економіку своїх підприємств. Саме тому, запропонований проєкт закону виглядає як чергова спроба газопостачальника посилити свою монополію та компенсувати втрачені обсяги за рахунок поглинання суміжної галузі", – заявив президент "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук, слова якого наведені у пресрелізі.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів цього тижня схвалив законопроєкт "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та в сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та повоєнного відновлення".

Законопроєкт приділяє основну увагу питанням формування тарифів на газ і тепло в умовах війни, компенсації тарифів для тепловиків та врегулюванню заборгованостей за паливо та тепло.

"Однак, в чинній редакції законопроєкт захищає газопостачальника як об’єкта господарювання і передбачає повну залежність господарської діяльності теплопостачальників від "Нафтогазу", зокрема – безоплатне поглинання підприємств теплокомуненерго газовим монополістом", — зазначили в "Укртеплокомуненерго".

Зокрема, як вважають у МА, найсуперечливіша частина законопроєкту стосується безоплатного переходу права власності на 100% статутного капіталу або майна теплопостачальної або теплогенеруючої організації до постачальника природного газу у разі повної або часткової несплати платежів за договором про реструктуризацію заборгованості у розмірі суми 2-місячних платежів.

Крім того, як наголошують в асоціації, законопроєкт не передбачає компенсації різниці в тарифах для ТКЕ при постачанні теплової енергії непобутовим та небюджетним споживачам та не визначає граничні ціни на газ для тепловиків та ПСО на суб'єктів ринку природного газу при односторонньому введенні мораторію на підвищення тарифів на тепло. Також документ потребує доопрацювання механізму, що прописується, компенсації тарифів для ТКЕ.

За словами Блащука, "Укртеплокомуненерго" надало свої зауваження до законопроєкту депутатам ВРУ і сподівається на ухвалення виваженого справедливого закону для всіх учасників галузей тепло- та газопостачання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

«Центренерго» у повному обсязі розраховується з «Нафтогазом» у цьому ОЗП, закрило 300 млн грн боргу попередніх періодів — голова генкомпанії

ПАТ "Центренерго" повністю розраховується за газ із НАК "Нафтогаз України&q…